Knie

 

Een knie is een zeer gevoelig gewricht. Het wordt aan de zijkant en van binnenuit met banden bij elkaar gehouden. Enkele structuren die klachten kunnen veroorzaken zijn:

- kruisbanden

- banden zijkant knie

- meniscus

- kraakbeen

Daardoor zijn ernstige blessures vaak langdurig in hersteltijd.

Onderstaand filmpje laat oefeningen zien voor training van de beenspieren. Twijfel je of deze oefeningen goed voor je zijn dan kun je altijd contact met ons opnemen voor een afspraak bij de sportfysiotherapeut.

 

Meniscusschade geeft zeer vervelende klachten. Vaak heeft men pijn een de binnenzijde van de knie, onder de buitenrand van de knieschijf. Vaak heeft men last van slotklachten, de knie springt op slot en na enige tijd kan men de knie weer bewegen maar het kan zeer pijnlijk zijn.

Een meniscus kan men alleen maar operatief verhelpen. De meniscus wordt gehecht of er wordt een stukje van af gehaald tijdens een kijkoperatie.

Revalidatie is afhankelijk van de schade aan de meniscus met de bijbehorende operatieve handelingen. Wat ook van invloed kan zijn is de duur van de klachten.

Gemiddeld duurt de revalidatie tussen de 2-4 maanden.

 

De voorste kruisband is zeer belangrijk voor de knie. Deze zorgt ervoor dat het onderbeen t.o.v. het bovenbeen niet naar voren kan schuiven.

Komt er teveel speling op de voorste kruisband of deze scheurt volledig af door een (sport) ongeluk dan kan besloten worden een nieuwe kruisband in de knie te zetten.

Het materiaal dat men gebruikt om de nieuwe kruisband te vormen komt van de knieschijfpees of van de hamstring. Dit is lichaamseigen weefsel en daardoor snel geaccepteerd in het lichaam.

De revalidatie duurt tussen de 6-9 maanden. wij als praktijk hebben een nieuw protocol opgezet om te zorgen voor een volledig herstel Daarvoor doen we in de praktijk ook metingen bij gezonde mensen betreffende de kracht van de hamstring zodat we meer te weten komen of de kracht die behaald moeten worden. De kracht is wel van belang omdat de hamstring het onderbeen op de plaats houdt en daardoor de kruisband ontlast.

Belangrijk bij het herstel is dat men ook de sportspecifieke fase doorloopt tijdens de revalidatie. Deze hebben we uitgewerkt en passen we toe als protocol binnen onze praktijk.

Wij werken intensief samen met Dr. van Mulken van het Laurentiusziekenhuis, als specialisten op gebied van voorste kruisband revalidatie.

 

Een jumpersknee manifesteert zich vaak als pijnklachten aan de voorzijde van de knie. Vaak krijgt men zeurende pijnklachten afwisselend met steken bij expolsieve of zware inspanning (b.v. aanzetten tot sprint of traplopen).

De Jumpersknee ontstaat vaak doordat er teveel speling van de knie is in voorwaarste richting waardoor de aanhechting van de pees overbelast wordt.

Deze klacht is zeer pijnlijk waardoor sportactiviteiten onderbroken moeten worden.

Behandeling bestaat uit een intake waarbij we kijken naar ontstaan van de klacht, analyse conditie bovenbeenspieren, speling van de knie (testen passieve strcuturen van de knie zoals b.v. kruisbanden)

Het is geen ernstig probleem maar kan wel zo beperkend zijn dat sport niet bedreven kan worden.. Vaak zijn 3 a 4 behandelingen voldoende om de klacht onder controle te krijgen en vaak moet men wel nog bijkomende oefeningen gaan doen om de oorzaak op te lossen.

BlessurePoli

Louis Eijssenweg 3

6049 CD Herten

T 0475 320399
E bsfysio@live.nl

 

BlessurePoli

Kasteellaan 1

6097 GM Heel

  • Facebook Social Icon